چهارشنبه آخر سال
چهارشنبه آخر سال

    برگزارى مراسمى به نام چهارشنبه سورى” یا “چارشنبه سورى” نزد ایرانیان از دیر باز مورد توجه بوده و پس از ورود اسلام به ایران نه تنها سابقه خود را از دست نداد، بلکه برخى از آیین و مراسم آن نیز به نوعى با فرهنگ اسلامى در آمیخته است. ریشه اصلى این مراسم را نمی […]

    برگزارى مراسمى به نام چهارشنبه سورى” یا “چارشنبه سورى” نزد ایرانیان از دیر باز مورد توجه بوده و پس از ورود اسلام به ایران نه تنها سابقه خود را از دست نداد، بلکه برخى از آیین و مراسم آن نیز به نوعى با فرهنگ اسلامى در آمیخته است. ریشه اصلى این مراسم را نمی توان به صراحت به دوران خاصى از تاریخ ایران باستان اطلاق کرد اما به نظر می رسد که مراسم آتش بازى و برخى سنت هاى چهارشنبه سورى در دوران کهن و به خصوص در زمان ادیان مختلف به نوعى با آرا و عقاید آن ادیان درآمیخت .

چهارشنبه سوری آیینی است بسیار زیبا، با کارکردی فوق العاده در جهان باستان که از نیاکان ما به ارث رسیده و در سال های اخیر همیشه حواشی خاصی را به همراه داشته است. از چهارشنبه سوری می توان بهترین بهره را برای انسجام اجتماعی برد.

نکته مهم این است که آیینی چون چهارشنبه سوری نه امنیتی است و نه سیاسی بلکه یک پدیده شادی آفرین اجتماعی می‌باشد که کج سلیقگی‌های گذشته از آن مساله‌ای ساخته که متاسفانه پایان سال های ناخوشایندی را رقم زده است. جشنی که برای فرارسیدنش لحظه شماری می کردیم، امروز نگران حوادث تلخ این روز به دلیل استفاده از ترقه و نارنجک های دست ساز و …هستیم.

سال هاست فرصتی که می توان از آن برای شاد بودن، احیای سنت های کهن ایرانی و در کنار هم بودن استفاده کرد در آتش می سوزد و بهای این فرصت سوزی را جوانان و نوجوانانی می دهند که شور جوانی و اندکی سهل انگاری آتش را به جای بهار میهمان خانه هایشان کرده است. هر سال با نزدیک شدن به آخرین چهارشنبه سال تمامی نگاه ها به سمت چگونه برگزار کردن مراسمی سوق داده می شود که ریشه در فرهنگ کهن ایرانی دارد؛ مراسمی که سال هاست در بسیاری از موارد، کارکرد اصلی اش را از دست داده و از یک سرمایه اجتماعی به یک معضل اجتماعی برای جامعه ایرانی تغییر کاربری داده است. سنتی که به در کنار هم بودن، شادمانی کردن و جشن گرفتن برای استقبال از نوروز باستانی تاکید دارد، به مشکلی تبدیل شده که باید برای هر چه بی خطر برگزار شدنش تمهیدات ویژه ای اندیشید.

گردهمایی خانوادگی بهترین روش کاهش حوادث ناگوار چهارشنبه آخر سال؛

واقعیت این است که برگزاری چهارشنبه سوری با کارکرد اصلی آن نه تنها حادثه تلخی به دنبال ندارد و جان کسی را به خطر نمی اندازد، بلکه یکی از بهترین جشن ها برای شادی، گردهمایی خانوادگی و تخلیه هیجان های مردم وجوانان است که اگر مثل گذشته برگزار شود، هیچ مشکلی در پی نخواهد داشت. این جشن به عنوان یکی از زیباترین جشن های ایرانی با کمترین اتفاق یا حادثه توسط مردم برگزار می شد. مایه تاسف است که از آن جشن زیبا فقط ترقه بازی و آتش بازی آن هم به بدترین و خطرناک ترین شکل ممکن باقی مانده است.

راههای مقابله با حوادث در چهارشنبه آخر سال ؛

– ساده ترین راه در مقابل بی اخلاقی های شایع در روزهای های منتهی به چهارشنبه آخر سال احتیاط است. یعنی شهروندان هم خود از ابزارهای آتش بازی و انفجاری احتراز کنند و شادی های بی خطر و پایدارتری را جایگزین نمایند، و هم از ترددهای بی جهت در سطح شهر خودداری کنند.

– هدایت کردن این اقدامات مخاطره آمیز به بیرون از شهر، در محیط های آماده شهر و دارای امکانات امنیتی – درمانی لازم است.

– شهروندان باید عملا در مقابل چهارشنبه سوری به عنوان «آسیب اجتماعی» واکنش جدی نشان دهند. به عبارت دیگر شهروندان نسبت به خود و جامعه شان دارای «مسئولیت اجتماعی» هستند و از این مسئولیت اجتماعی نه تنها قانونگذار قانون اساسی، که حتی شارع مقدس تحت عنوان «امر به معروف و نهی از منکر» و «دعوت به خیر» حمایت کرده و آن را وظیفه عمومی قلمداد نموده است.

اداره مشاوره و مددکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی