مرکز سلولهای بنیادی رتبه اول کشوری در دانشگاه علوم پزشکی
مرکز سلولهای بنیادی رتبه اول کشوری در دانشگاه علوم پزشکی

خبرنگار سمیه امینی،دکتر الله وردی پور در نشست خبری به مناسبت هفته پژوهش با اصحاب رسانه افزود: از انتشار تعداد ۱۴ مجله علمی و تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی تعداد ۹ عنوان به طور بین المللی منتشر می شود که بیشتر آنها در قالب فصلنامه و مواردی نیز در قالب سالنامه چاپ و در اختیار […]

خبرنگار سمیه امینی،دکتر الله وردی پور در نشست خبری به مناسبت هفته پژوهش با اصحاب رسانه افزود: از انتشار تعداد ۱۴ مجله علمی و تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی تعداد ۹ عنوان به طور بین المللی منتشر می شود که بیشتر آنها در قالب فصلنامه و مواردی نیز در قالب سالنامه چاپ و در اختیار مجامع علمی داخلی و خارجی قرار می گیرد.

دکتر الله وردی افزود:دانشگاه علوم پزشکی تبریز با داشتن حدود ۹ هزار دانشجو در ۲۰۰ رشته تحصیلی و ۳۳ واحد آموزشی جزو دانشگاه های برتر کشور به شمار می رود و در حال حاضر ۱۹۰ دانشجوی خارجی نیز در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند.

وی ادامه داد:دانشگاه علوم پزشکی تبریز ۸۷۵ عضو هیات علمی دارد و با برخورداری از ۳۰ مرکز تحقیقاتی تاکنون حدود ۱۰ هزار طرح تحقیقاتی را به جامعه علمی ارایه کرده است و ۱۳ مرکز آموزشی و درمانی، ۳۰ مرکز تحقیقاتی، توسعه و رشد فناوری و تعداد ۱۹ شبکه بهداشت از جمله امکانات دانشگاه علوم پزشکی تبریز می باشد.

رزوراترول می تواند مقاومت انسولینی را در بیماران مبتلا به سندرم را بهبود بخشد

دکتر توتونچی در این نشست خبری افزود: سندرم پلی کیستیک یکی از مهمترین و شایع ترین اختلالات غدد درونی است که در بین زنان در سنین باروری هست که میزان شیوع در کل دنیا حدود ۵ تا ۱۸ درصد گزارش شده است و در ایران هم حدود در محدوده ۷ تا ۱۲ درصد میزان شیوع PCOS گزارش شده است.

وی گفت: این سندرم یک اختلالی ناهمگون از چند علیتی است که از نظر ژنتیکی هم بسیار پیچیده است که با وقوع یکسری از علایم مرتبط با عدم تعادل هورمونی در دختران و زنان در سنین باروری بروز می کند.

وی در ادامه گفت: اگرچه این سندرم عمدتا در بین افراد چاق مشاهده می شود ولی در بین زنان لاغر هم این بروز سندرم هم وجود دارد.

توتونچی اظهار کرد: با توجه به شیوع باروری این سندرم در بین افرادی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند در نتیجه احتمال بروز بیماریهای متابلی (دیابت نوع ۲، قلبی و عروقی،پرفشاری خون و …) مورد بحث در همه این محافل علمی هست.

وی در مورد عوارض ناشی از سندرم پلی کیستیک افزود: طیف گسترده ای از داروهای شیمیایی در عوارض سندرم پلی کیستیک مورد استفاده قرار می گیرد و داروهای شیمیایی می توانند عوارض جانبی داشته باشند که امروزه بیشتر اثربخشی داروهای گیاهی به دلیل عوارض کم آنها بسیار موردتوجه قرار گرفته است و استفاده از این داروها در کنترل و درمان بسیاری از بیماریها موثر هست.

دکتر توتونچی تاکید کرد:در بین این داروهای گیاهی یکی از آنها رزوراترول است که یک ترکیب پلی پنور می باشد که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی بالایی دارد به این خاطر به دلیل این دوخاصیت مهم مطالعات نشان داده که می تواند در به تغییر انداختن طیف گسترده ای از بیماریها مفید و موثر واقع بشود.

وی از نظر منابع این پلی پنور که به منابع طبیعی اشاره شده ،گفت: مهمترین منبع آن انگور قرمز می باشد که غنی ترین منبع رزوراترول است که البته در سایر منابع مثل توت های تیره، تمشک، زغال اخته، بولوبری و توت سیاه و همچنین بادام زمینی و شکلات تلخ می توانیم از منابع دیگری از این ترکیب گیاهی هستند.

وی در مورد دیگر منابع طبیعی اشاره کرد: این ترکیب به صورت ترد هم موجود است که به صورت مکمل غذایی معمولا تجویز می شود.

وی ادامه داد: به دلیل خواص مهم ضدالتهابی آنتی اکسیدانی و همچنین ضد پیری و ضدسرطانی این ترکیب بسیار در مطالعات اخیر مورد توجه قرار گرفت.

توتونچی در سخنان خود در ادامه افزود: مطالعات نشان داد رزوراترول می تواند از طریق تعدیل کردن تولید و ترشح هورمونهای جنسی در زنان نقش مهمی داشته باشد.

توتونچی در نتایج مطالعات خود گفت: ما در این مطالعه سیستماتیک تصمیم گرفتیم که اثرات درمانی و مکانیزم عمل رزوراترول را در بیماران با سندرم تخمدان پلی کیستیک در مطالعاتی که تاکنون انجام شده است موردبررسی قرار بدهیم و در قالب یک مطالعه سیستماتیک گزارش بدهیم.

وی گفت: در مطالعه ما همه مطالعات انسانی و NVBO و مطالعات NVETRO که اثر این مکمل یاری رزوراترول را مورد بررسی قرار داده بودن را مورد مطالعه خود قرار دادیم و نتایج کلی آن عبارتند از: نتیجه مطالعاتی که تاکنون انجام شده نشان داد که مکمل یاری رزوراترول می تواند از طریق کاهش مقاومت انسولینی و کاهش دیسلی پیدمی و بهبود شاخص های تن سنجی، از طریق تنظیم تولید و تنظیم هورمونهای جنسی در بهبود علائم بیماران مبتلا به PCOS موثر باشد.

وی ادامه داد: درمان با این پلی پنور از طریق کاهش تولید رادیکالهای آزاد و مهار پروکسیداسیون VPA و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی توانست استرس اکسیداتی و التهاب را در این بیماران مهار بکند و استرس اکسیداتی و شرایط التهابی از محرکهای اصلی این بیماری محسوب می شود.

توتونچی در خصوص بیماران PCOS که مشاهده می کنیم اشاره کرد: با توجه به اینکه این بیماران معمولا اکثرا چاق و اضافه وزن دارند احتمال بروز دیابت نوع ۲ در این بیماران بالا است و یک مشکل اساسی در این بیماران مقاومت انسولینی هست.

وی در همین ادامه سخنان خود گفت:مطالعات نشان دادند رزوراترول می تواند مقاومت انسولینی را در این بیماران بهبود بخشد و این یک نقش اصلی در بیماران مبتلا به این سندرم بوده است.

دکتر توتونچی اضافه کرد: به طور کلی نتیجه ای که از این مطالعات گرفتیم و مطالعات ما به صورت سیستماتیک است تمام مطالعاتی که تاکنون انجام شده بود وارد مطالعه ما شدند و در حدود بالای ۹۰ درصد این مطالعات اثرات مفید مکمل یاری رزوراترول را در بیماران با سندرم تخمدان پلی کیستیک تایید کردند.

دکتر مهدی پور در ادامه نشست خبری افزود:ناباروری ۸ تا ۱۲ درصد از زوج‌ها در سراسر جهان در سن باروری را تحت تأثیر قرار داده است و در حال حاضر به یک مشکل رایج در دنیا تبدیل شده است. برای درمان ناباروری روش‌های مختلفی از جمله دارو، تلقیح داخل رحمی و لقاح آزمایشگاهی وجود دارد که هریک مزایا و معایب خود را دارند همچنین یکی از نوین‌ترین و مهم‌ترین روش‌های درمان ناباروری استفاده سلول‌های بنیادی خون قاعدگی است.

وی گفت:در دوران قاعدگی سلول‌ها از لایه‌های پایینی دیواره رحم ریزش کرده و در قالب خون قاعدگی دفع می‌شوند؛ بنابراین خون قاعدگی به‌عنوان یکی از منابع غنی از سلول‌های بنیادی مطرح است.

وی گفت: ما توانستیم از ابزار درمانی که سلول است و یا فراورده های سلولی است و سلول ها همزمان که خودشون می توانند اثرات درمانی داشته باشند از فراورده های سلولی یا تولیدات سلولی استفاده می کنیم و می توانیم تا حد قابل قبولی ناباوری را درمان بکنیم.

مهدی پور در ادامه گفت:اگزوزوم‌ها به عنوان یکی از فرآورده‌های ترشح شده از سلول‌ها هست که در سال‌های آتی نیز به عنوان حامل‌های درمانی مورد بهره برداری قرار میگیرند.اگزوزوم ها طی سال‌های آتی در صدر اخبار پزشکی قرار خواهند گرفت.

دکتر مهدی پور افزود:اکثر تحقیقاتی که در سیستماتیک پژوهش دانشگاه ثبت کردیم در حوزه ناباروری بوده است و سعی می کنیم دنبال موقعیتهایی باشیم که از روش های نوین استفاده بکنیم برای درمان.

دکتر طالبی در نشست خبری ادامه داد:طرحهای مختلفی در مورد بیماری ام اس در بخش نوبولوژیک و مرکز تحقیقات علوم داشتیم و چندین سال است که شروع کردیم و در بهترین مجلات خیلی از آنها چاپ شده و طرحهای زیادی از آنها هم در حال اجرا هستند.

وی گفت: یکی از طرحهایی که است در مورد کیفیت های زندگی بیماران ام اس هست و این بیماری دومین بیماری ناتوان کننده در سنین جوانی است که بیشتر سن ۲۰ الی ۴۰ سالگی را درگیر می کند که در خانم ها حدود ۳برابر شایع ترین از آقایان است.

دکتر طالبی اشاره کرد: بیماری ام اس علایم مختلفی دارد می تواند سیستم حرکتی را دربربگیرد باعث ضعف بیمار بشود و می تواند علایم حسی و سرگیجه و اختلال تعادل ،اختلالات مثانه و یکی از علایمی که خیلی در طی سالهای اخیر به آن پرداختند اختلالات شناختی است که خیلی زیاد بوده است و کارهای زیادی را  در این رابطه انجام دادیم.

وی ادامه داد: همه اینها می تواند کیفیت زندگی ما را تحت تاثیر قرار بدهد و باعث بشود کیفیت زندگی بیمار نسبت به افراد طبیعی افت بکند.

وی اضافه کرد: بیماری خود چندین فرم دارد یکی از شایع ترین فرم های بیماری که ۸۵ درصد به این بیماری مربوط می شود بیماری اوت کننده و یا فروکش کننده است.

طالبی گفت: داروهایی که برای بیماران تجویز می شود به دو فرم کلی تقسیم می شوند یکی داروهای ترزیقی که اولین بار وارد بازار شد که چندین نوع هستند و یک مورد دیگر که هرهفته ترزیق می شود و یک سری هم داروهایی که یک روز درمیان ترزیق می شوند.