مهندس  سیاوش مقیمی ، مدیر عامل گروه کارخانجات شرکت تولیدی مهر اصل:   باید که خاک را به هنر کیمیا کنیم
مهندس  سیاوش مقیمی ، مدیر عامل گروه کارخانجات شرکت تولیدی مهر اصل:   باید که خاک را به هنر کیمیا کنیم

به گزارش آناک پرس توسعه کسب و کار در زمینه معدن و ایجاد نشاط اقتصادی در کشورها مرهون تلاش طاقت فرسای صنعتگرانی است که تمامی مخاطرات این راه را به جان خریده و با عزمی بلند و اراده استوار پای در این مسیر می گذارند؛ یقینا حضور در بخش معدن یکی از ریسک پذیرترین فعالیت […]

به گزارش آناک پرس توسعه کسب و کار در زمینه معدن و ایجاد نشاط اقتصادی در کشورها مرهون تلاش طاقت فرسای صنعتگرانی است که تمامی مخاطرات این راه را به جان خریده و با عزمی بلند و اراده استوار پای در این مسیر می گذارند؛ یقینا حضور در بخش معدن یکی از ریسک پذیرترین فعالیت های اقتصادی به شمار می آید و علی رغم اینکه این بخش جایگاهی بسیار مهم در توسعه اقتصادی هر کشور ایفا می کند، در کشور ما به رغم دارا بودن ذخایر عظیم معدنی و تنوع آنها، هنوز جایگاه اصلی خود را پیدا نکرده است.

استان صنعتی ومعدنی آذربایجان شرقی خاستگاه بزرگانی است که سختی مسیر پر فراز و نشیب اکتشافات استخراج و توسعه بخش معدن خریده اند و با رویکردی اعتقادی و انسانی در کنار راهبرد اقتصادی بر تمامی موانع و محدودیت های مسیر معدن فائق آمده اند.

خانواده مقیمی اصیل که همواره نامشان با کار و تلاش و مجاهدت در مسیر توسعه صنعتی و تجاری استان آذربایجان شرقی و ایران عزیز گره خورده، یکی از افتخارات بلند آوازه در حوزه صنعت، معدن و تجارت به شمار می آیند، سیاوش مقیمی فرزند بزرگ این خانواده خوشنام تبریزی است که راه پدر فقیدش را در پیش گرفته و امروز به عنوان یکی از فعالان موفق کشورمان در حوزه معدن مطرح شده است.

در گپ و گفتی کوتاه با این فعال اقتصادی و موفق، میزبان دیدگاه های خلاق و تاثیرگذارش در بخش معدن بوده ایم.

بیز بو توپراقا باغلیوق!

سیاوش مقیمی گفتگویمان را با این مطلب آغاز کرد: در آذربایجان اصطلاح عامیانه ای وجود دارد که به مناطق حاصلخیز وپربرکت اطلاق می شود بو توپراق قیزیلدی که معنای استفهامی آن همان عبارت کلی است که عنوان می شود (این خاک طلاست؛) خاک آذربایجان به معنای واقعی کلمه زرین است، زرنشان و گوهرافشان است ، از ساده ترین خاکش که سرخگون است و برفراز تبریز خودنمائی می کند تا ذخایر عظیمی که در اعماق این پهنه بزرگ نهفته دارد، این سرزمین را به بهشت گمشده ذخایر معدنی بدل ساخته است و جایگاه نخست ذخایر معدنی را در کشور را نیز به خود اختصاص داده است، شناسایی و کشف بیش از پنجاه نوع ماده معدنی که اتفاقا از کانی های فلزی و غیر فلزی و استراتژیکی چون طلا، مس، مولیبدن، آهن، منگنز، کولوئن، نفلین سینیت، سیلیس و سایر مواد معدنی مثل سنگ آهک، گچ، پوکه و سنگ های ساختمانی است، قطعا فرصتی بی نظیر و پتانسیل گرانبهایی برای استان آذربایجان شرقی در حوزه معدن را فراهم می آورد.

وی در ادامه افزود: مطمئنا این چشم انداز بی نظیر افق های روشن اقتصادی را برای سرمایه گذاران این بخش پدید آورده است و یقینا این استان می تواند یکی از نقاط هدف سرمایه گذاری در این بازار سرمایه به شمار آید.  اما در کنار این همه ظرفیت های بی نظیر استان ، سیاست های راهبردی بخش معدن متاثر از سیاست های کلی وزارت صنعت هنوز هم جایگاه واقعی خود را ندارد. به عنوان مثال ایران رتبه سوم ذخایر سنگ دنیا را دارد ،اما سهم ایران در بازارهای جهانی تنها دو درصد است و در بازار رقابت بسیار ضعیف عمل کرده ایم. حتی علیرغم کیفیت بسیار بالای ذخایر معدنی ، توان رقابت با همسایه نزدیک خود، ترکیه را هم نداریم.

سید امیر سیاوش مقیمی اصل همچنین خاطرنشان کرد: از دیگر معضلات بخش معدن خام فروشی است ، به جرات می توان گفت (خام ترین اندیشه و تفکر در بخش معدن خام فروشی است)  فقدان صنایع تبدیلی در استان یکی از فرصت سوزی های آشکار بخش معدن است. که از نظر کمی در مقایسه با استان های دیگر از رقم پایینی برخوردار است. زمانیکه یک استان رتبه نخست ذخایر معدنی را دارد اما در استخراج و بهره برداری بعد از خراسان و اصفهان در رتبه سوم قرار می گیرد دلیلی جز بی توجهی طی دهه های گذشته ندارد که این مهم نیاز به عزمی جدی و تلاشی مضاعف برای بهره برداری از این منابع عظیم دارد.

وی افزود: نگاه غیر تخصصی به ساختار فنی معادن از دیگر پارامترهایی است که فعالیت این بخش را در استان تحت الشعاع قرار داده است. برای نمونه درصد قابل توجهی از معادن استان مسئول فنی ندارند و برابر آمار ارائه شده ۹۰درصد معادن استان درجه ۴ هستند. البته باید اذعان داشت گام های موثری نیز در سال های اخیر برداشته شده و می تواند منشا آثار مثبتی در آینده باشد ، مطالعات تحلیلی و ارائه آنالیزی دقیق از وضعیت معادن استان در سازمان نظام مهندسی معدن استان، شکل گیری اتاق فکری علمی و عملی در خانه معدن، افزایش مطالعات اکتشافی توسعه محدوده های کشف، افزایش صدور پروانه اکتشاف و آزاد سازی محدوده های بلا معارض از جمله اقداماتی است که می تواند امیدهای فعالان بخش معدن را همچنان روشن نگه دارد اما شرط اساسی آن همراهی و همدلی بخش خصوصی و بخش دولتی است و برای برون رفت از وضعیت کنونی در سهم بازارهای جهانی و معرفی چهره واقعی معادن استان نیاز به یک برنامه تخصصی، علمی و استراتژیک مبتنی بر نیازهای بازار داخلی و بین المللی است.

مقیمی در پایان گفتگو خاطرنشان کرد: در هر صورت فعالان بخش معدن آذربایجان در کنار تمام مشکلات  و سختیهایی که ناخودآگاه همراه همیشگی حضور در این حوزه است دلبستگی خاصی  به خاک این خطه و سرزمین مادری شان دارند و  به قول آذری زبان ها که می گویند ( بیز بو توپراقا باغلیوق )همواره با کمترین امکانات و حداقل حمایت ها، پروژه های بزرگی را رقم زده اند و این فریاد رسای همه فعالان عرصه معدن است که  باید خاک را به هنر کیمیا کنیم   و یقینا این دلبستگی در کنار توجه ویژه نهادهای ذیربط میتواند چراغ راهی باشد برای آینده بخش معدن، و من اعتقاد قلبی دارم روزگاری به مدد تعهد و تخصص و همت بلند بزرگ مردان عرصه صنعت و معدن ، آذربایجان چونان مرواریدی گرانسنگ در عرصه های جهانی معدن پرتوافشانی خواهد کرد.