همه انسان ها اضطراب را در زندگی خود تجربه می کنند وطبیعی است که مردم هنگام مواجه با موقعیت های تهدید کننده ی تنش زا مضطرب می شوند، اما احساس اضطراب شدید و مزمن در غیاب علت واضح، امری غیر عادی است. اضطراب شامل احساس عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژیکی است. به طورکلی اضطراب […]
همه انسان ها اضطراب را در زندگی خود تجربه می کنند وطبیعی است که مردم هنگام مواجه با موقعیت های تهدید کننده ی تنش زا مضطرب می شوند، اما احساس اضطراب شدید و مزمن در غیاب علت واضح، امری غیر عادی است. اضطراب شامل احساس عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژیکی است.
به طورکلی اضطراب یک احساس منتشر، بسیار ناخوشایند و اغلب مبهم دلواپسی است که با یک یا چند حس جسمی مانند احساس خالی شدن سر دل، تنگی قفسه سینه، تپش قلب، تعریق، سردرد و غیره همراه است. بررسی ها نشان می دهد که اضطراب در مردها و جوانان کمتر است و در زنان، افراد کم درآمد و سالمندان بیشتر شایع می باشد.
علایم ونشانه های اضطراب :
– عصبی بودن و آرام و قرار نداشتن، تنش، احساس خستگی، سرگیجه، تکرار ادرار، تنگی تنفس، نگرانی و دلهره، بی خوابی، اشکال در تمرکز حواس، گوش به زنگ بودن، تپش قلب، بی حالی
اضطراب انواع مختلف ومتنوعی دارد که هر فردی ممکن است به یک یا چند نوع از این اختلالات مبتلا باشد:
۱- اختلال اضطراب فراگیر یا منتشر(Generalized Anxiety Disorder)
ترکیبی از علایم زیر دراین اختلال وجود دارد:
طپش قلب، تنگی نفس، اسهال و بی اشتهایی، سستی، سرگیجه، تعریق، بیخوابی، تکرر ادرار، لرزش، فقدان آرامش، مرطوب بودن کف دست، احساس گرفتگی گلو، نگرانی نسبت به آینده،گوش به زنگ بودن نسبت به محیط، در اضطراب فرا گیر خطر واقعی وجود ندارد.
۲- اختلال هراس (Panic Disorder)
این افراد دچار حملات اضطرابی پیش بینی نشده ای می شوندکه ممکن است ظرف چند ثانیه تا چند ساعت و حتی چند روز نوسان داشته باشد. مبتلایان به این اختلال می ترسند مبادا بمیرند، دیوانه شوند یا بی اختیار دست به کارهایی بزنند و یا علایم روانی –حسی غیرمعمول نشان دهند. سایر علایم اضطراب فراگیر نیز در این اختلال مشاهده می گردد.
۳- ترس اختصاصی یا ساده (phobia Simple)
شایع ترین نوع ترس است . در خانم ها بیشتر وجود دارد. یک نوع ترس غیر منطقی است که طی آن فرد از مواجهه با اشیا، فعالیت ها و موقعیت های خاص همچون ترس از حیوانات، طوفان، بلندی، جراحت، خون و مرگ اجتناب می کند. خود فرد متوجه افراطی و غیر منطقی بودن ترس است.
۴- ترس از مکانهای باز(Agorophobia)
افراد مبتلا به این اختلال از وارد شدن به موقعیت های نا آشنا هراس دارند، این افراد از ترک کردن محیط منزل دچار ترس شدید هستند، این اختلال در نوجوانی شروع می شود و به طور معمول این افراد تجربه اضطراب جدایی در دوران کودکی را داشته اند.
۵- ترس های اجتماعی (Social phobia)
این نوع ترس از اواخر دوران کودکی یا اوایل نوجوانی شروع می شود، این افراد در مواجهه با دیگران احساس شرمساری می کنند، نگران هستند که دست ها و صدایشان نلرزد و سرخ نشوند. به طور معمول از صحبت کردن و غذا خوردن در حضور جمع، ابراز وجود کردن، انتقاد کردن، اظهار نظر کردن و اشتباه کردن می ترسند.
۶- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
این اختلال در گذشته سندرم موج انفجار نامیده می شد و با یک استرس شدید هیجانی که شدت آن می تواند برای هر کس آسیب رسان باشد، همراه است؛ از قبیل جنگ، بلا یا سوانح طبیعی مثل زلزله ، مورد حمله یا تجاوز به عنف واقع شدن و تصادفات شدید.
منبع:تیموتی جی ترال ،میچل جی پرینستین(۱۳۹۷).روانشناسی یالینی فیرس،ترجمه مهرداد فیروز بخت ،نشر رشد
تهیه و تنظیم: اداره مشاوره و مددکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی