ازدواج یکی از زیباترین پدیده های خلقت می باشد . در این پدیده، دو فرد بیگانه آنچنان جذب یکدیگر می شوند که باقی عمر خود را در یگانگی و اتحاد با دیگری طی می کنند . از طرف دیگر اگر انتخاب شریک به درستی صورت نگیرد ، دوستان دیروز تبدیل به دشمنان امروز و بیگانگان […]
ازدواج یکی از زیباترین پدیده های خلقت می باشد . در این پدیده، دو فرد بیگانه آنچنان جذب یکدیگر می شوند که باقی عمر خود را در یگانگی و اتحاد با دیگری طی می کنند . از طرف دیگر اگر انتخاب شریک به درستی صورت نگیرد ، دوستان دیروز تبدیل به دشمنان امروز و بیگانگان فردا خواهند شد. وصلت های بسیاری که بدون توجه به اصول گزینش انجام شده است چه بسا که به عداوت و ستیز ، سردی و خیانت و جدایی منتهی شده باشد. بنابراین برای رسیدن به یک ازدواج موفق، شاخصه و مولفه هایی وجود دارد که ضریب موفقیت ازدواج را بالا می برد. هر فرد بالغی قبل از ازدواج ، باید معیارهایی را در ذهن خود داشته باشد و سپس با معیار و ملاک هایش ، طرف مقابل را انتخاب کند ؛ چرا که این ملاک و معیارها، اساس و پایه زندگی مشترک را تشکیل می دهند.
معیارهای انتخاب همسر:
تناسب خانوادگی: یکی ازمعیارهای ازدواج تناسب خانوادگی است. ازدواج با یک فرد مساوی است با پیوند با یک خانواده ، فامیل و یک نسل ؛ خانواده دختر و پسر باید با یکدیگر سنخیت و تناسب داشته باشند. چارچوب خانواده و آنچه که به عنوان شکل گیری شخصیت در خانواده وجود دارد ، از خانواده ای به خانواده دیگر فرق می کند ؛ یعنی هر خانواده بسته به زمینه فرهنگی و تربیتی ای که دارد در فرد تأثیر متفاوتی می گذارد؛ چرا که نقش تربیت در شکل گیری شخصیت مهم است، پس بهتر است در زمان گزینش همسر ، او را از داخل بستر خانواده دیده و انتخاب کنند و دقت کنند که آیا فرد مورد نظر، از نظر خانوادگی با آنها تناسب دارد یا خیر؟
تناسب فرهنگی: فرهنگ یعنی بایدها و نبایدهایی که تعیین تکلیف می کند. و به ما می گوید چه چیزی درست است و چه چیزی غلط؟ چه کاری باید انجام شود و چه کاری نباید صورت گیرد؟ از آنجا که فرهنگ ها با هم متفاوت هستند، بایدها و نبایدهای آنها نیز فرق می کند. بنابراین، لازم است که دختر و پسر از نظر فرهنگ اجتماعی به یکدیگر نزدیک باشند. فاصله های فرهنگی زیاد ، زندگی این دو را تحت الشعاع قرار خواهد داد . بنابراین لازم است از فرهنگ یکدیگر آگاه شوند و آن را بپذیرند.
تناسب شخصیتی: هر انسانی شخصیت ویژه خود را دارد . اگر دو نفر که ازدواج می کنند ، تفاوت های شخصیتی زیادی داشته باشند در رابطه خود دچار مشکلات زیادی می شوند.فرض کنید فردی از نظر شخصیتی برون گراست و راحت ابراز احساسات و عواطف می کند و بیشتر دوست دارد در جمع باشد؛ این فرد با کسی ازدواج می کند که انسانی درون گراست و ابراز احساسات برایش سخت است، حضور در جمع برایش خوشایند نیست و ارتباط برقرار کردن با افراد برایش دشوار است . این دو در طولانی مدت دچار مشکل می شوند ؛ جالب اینجاست که در ابتدا به خاطر خصوصیات
متضادی که دارند ، خیلی جذب همدیگر می شوند ولی به تدریج از هم فاصله می گیرند چون با هم تناسب ندارند و
نمی توانند نیازهای همدیگر را برآورده کنند.
تناسب اقتصادی: یکی دیگر از مواردی که باید در ازدواج در نظر گرفت مسائل مالی و اقتصادی است، هر چقدر دو خانواده از لحاظ مالی در یک سطح باشند ازدواج ، ازدواج خوبی است. صلاح نیست دختر و پسر و خانواده هایشان از لحاظ مالی و ثروت تفاوت زیادی با هم داشته باشند، برای مثال کسی که از نظر اقتصادی در یک طبقه بالای اجتماعی است در ناز و نعمت بزرگ شده، همه چیز برایش مهیا بوده، هیچوقت مشکلات و تنگنای مالی نداشته است ، حالا با فردی از خانواده بسیار پایین از نظر اقتصادی ازدواج می کند که سبک زندگیش با این فرد متفاوت بوده است . مسلما این ازدواج مشکلاتی به دنبال خواهد داشت.
تناسب اعتقادی: یکی از معیارهایی که باید حتماً در ازدواج در نظر گرفته شود ، عامل مذهب و نگرش فرد مقابل نسبت به مذهب است. اگر شما فردی هستید که به اصول و فرامین مذهبی معتقدید ، ولی شخص مورد نظرتان ، نسبت به مذهب بی اعتقاد یا بی تفاوت باشد، این ازدواج مشکلاتی به همراه خواهد داشت. بنابراین از این لحاظ باید فردی را انتخاب کنید که همانند شما فکر کند .
مهمترین اصول ازدواج موفق:
خودشناسی: مهم ترین مولفه در این زمینه این است که فرد خودش را خوب بشناسد. با آرمان ها ، ارزش ها و اهدافش آشنا باشد و بداندکه از نظر هیجانی در چه مرحله ای است مثلا آیا بیشتر خشم را تجربه می کند یا غم و… اینکه چقدر روی افکار و احساساتش مدیریت دارد و نیازهایش را می شناسد.
آشنایی با مهارت های ارتباطی: این مهارت ها شامل گوش دادن فعال، پذیرش واقعیت های مثبت، منفی ، خنثی ، پذیرش تفاوت انسانها ، تفاوت نگرش ، باورها ، عقاید و ارزش هاست ؛ مهارت بیان احساسات ، مهارت ابراز وجود ، مهارت حل مساله ، تفاهم و مذاکره ، اینکه فرد لازم است که بداند در یک جاهایی باید مصالحه کند و کوتاه بیاید.
آیا مشاوره ازدواج ضروری است؟
مشاور فردی متخصص است که بر اساس علم و تبحر خود دو نفر را که قرار است ازدواج کنند از این جهت که تا چه حد میانشان تناسب و سازگاری وجود دارد بررسی می کند. می توان گفت تا حدودی از طریق مشاوره های قبل از ازدواج ، آینده یک پیوند زناشویی قابل پیش بینی است.
منبع:
ساداتیان، سید اصغرو آذر، ماهیار(۱۳۹۴).معیارهای انتخاب همسر.انتشارات: ما و شما. چاپ هشتم.
اداره مشاوره و مددکاری معاونت اجتماعی
فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی