تور خبری نهمین جشنواره غذاهای سنتی و سالم در شهرستان اهر
تور خبری نهمین جشنواره غذاهای سنتی و سالم در شهرستان اهر

سمیه امینی-صدای آناک،نجفی دربخش کشاورزی اهر در نشست خبری با اصحاب رسانه افزود: شهرستان اهر شهرستان پدر ارسباران است که متشکل از ۵ شهرستان مشکین شهر،هریس و ورزقان ،خداآفرین و کلیبر و اهر که سر ایران است. نجفی در ادامه افزود: خصوصیات اهالی اهر این است که مهمان نواز هستند این شهرستان در منطقه‌ای با […]

سمیه امینی-صدای آناک،نجفی دربخش کشاورزی اهر در نشست خبری با اصحاب رسانه افزود: شهرستان اهر شهرستان پدر ارسباران است که متشکل از ۵ شهرستان مشکین شهر،هریس و ورزقان ،خداآفرین و کلیبر و اهر که سر ایران است.

نجفی در ادامه افزود: خصوصیات اهالی اهر این است که مهمان نواز هستند این شهرستان در منطقه‌ای با آب و هوای نیمه خشک و کوهستانی قرار دارد و اهالی شهرستان اهر باسواد و پشتیبان نظام و ولایت هستند در دین مداری و دینداری همیشه پیشگام و پیشقدم هستیم.

وی در مورد بلایای طبیعی سیل اشاره کرد و گفت: امسال ۵ مورد از بلایای مصیبت طبیعی اتفاق افتاد اولین بلایا آمدن سرمای شدید که صدمه به درختان میوه شد و چون اهر اولین قطب باغبانی است که ۸ هزار هکتار ما،باغ است و ۳۰۰ هزار تولید محصولات باغ ما است که با آمدن سرمای شدید تمام شکوفه های درختان را از بین برد.

وی در ادامه سخنان خود افزود: امسال تولید محصول در شهرستان اهر خوب نبوده و تولید اگر بود تولید نارسا بود و حتی درختان ما هم باعث شد امسال نارسا بماند. علت این همه خسارت محصولات، سرمای شدید و کمبود شدید آب بود چون در حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد بارش نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرد.

نجفی اشاره کرد: از طرف دیگر بارندگی شدید تگرگ و باران سیل آسا  و بادگرها و بعد با آمدن گرمای شدید تمام باغات را از بین برد که خسارت آنها قابل جبران نشده بود.

مدیرجهادکشاورزی گفت: در سال گذشته در بخش کشاورزی بزرگترین هزینه خسارتی که در شهرستان اهر اتفاق افتاد ۱۹۷۲میلیارد تومن خسارت وارد شده است.

وی ادامه داد: سال گذشته از سال زراعی ۱ مهر تا امسال که بلایای طبیعی برای ما وارد شد به محصولات ما ۲ میلیاردتومان خسارت وارده شده است.

نجفی اظهار کرد: از بدقول ترین ارگانی که در بخش کشاورزی خیانت کرده و اعتمادبه نفس ترین کشاورز را از دست ما گرفته است و نسبت به ما بدبین شده اند بیمه بخش کشاورزی است.

وی به سه جوان فعال بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت:با حمایت بخش کشاورزی شهرستان اهر این سه جوان با تلاش ،دولت قدرت مند تامین کننده بذر،نهادهای بخش کشاورزی اهر و ارسباران شده اند و این سه جوان به نام سیدجعفر میرزاده اهری مدیرعامل شرکت اریس اهر و دکتر صابر محرم زاده نائب رییس شرکت عضوشورای شهرستان اهر و مهندس سعید بابایی رئیس هیئت مدیره شرکت اریس که با دست به دست دادن جهاد کشاورزی را حمایت کردند که الان بزرگترین شرکت تولید نهادهای کشاورزی اهر از بذر تا کنسانتره دامی شده اند.

نجفی در بخش کشاورزی ادامه داد و گفت: در بخش کشاورزی در اهر ۳۰۷۴ هکتار زمین داریم و با جمعیت ۱۵۰ هزارنفر و ۲۰ هزار بهره برداری داریم که از این تعداد ۲۰ هزار،در کشاورزی کار می کنند و از هر نفر فروش به ۵ نفر باشد ۱۰۰ هزار (شهرستانی که قطب بخش دامپروری است) در بخش کشاورزی است.

مدیر جهادکشاورزی اهر خاطرنشان کرد: منابع آب ما ۱۲۵ مترمکعب است که امسال خشکسال ترین سالی بود که متاسفانه شهرستان اهر هیچ سالی مواجه با این گونه بارشی نبود و آب های زیرزمینی ما کلا تخریب شده است و از مدیریت خاص و دادستان تشکر ویژه می کنم با مدیریت ویژه وارد عمل شدند.

وی گفت:در شهرستان اهر،کل اراضی ما در حدود ۸۴ هزار هکتار دیم و زراعی شده است ۸۰ هزار دیم و ۴ هزار زراعی بوده است و سال های قبل ۸۰ هزار تن بذر تولید میشد که امسال  12 هزار تن تولید شده است.

نجفی افزود: کل باغات تولید، ۳۰۰ هزارتن سالانه تولید است از قبیل سیب،زردآلود،گیلاس و آلبالو و انواع محصوت دیگر است. در زمینه صادرات و فرآوری محصولات باغی نیز فعال هستیم و به کشورهای عراق،امارات،قطر، عمان و کشورهای هم مرز صادرات داریم .

وی گفت:شهرستان اهر در بخش دامداری با ۷۰۰ هزار دام، گوشت مصرفی مردم کلیبر، خداآفرین و ورزقان را تامین می کند.

گوجه بری جزو گیاهان دارویی در شهرستان اهر و منطقه ارسباران است

رسول دوستی در بازدید از باغات گوجه بری با اصحاب رسانه افزود: گوجه بری جزو گیاهان دارویی است و منطقه ارسباران مهد انواع گیاهان دارویی به صورت خودرو در این منطقه رشد می کند.

وی گفت: توسعه کشت گیاهان دارویی با توجه به خشکسالی و کمبود آب و کم بارندگی چون گیاهان کم نیاز هستند. و توسعه گیاهان دارویی را جزو اهداف و برنامه های مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اهر قرار دادیم.

دوستی افزود:محصولات کاشت گوجه بری در این منطقه ۳ سال توسعه پیدا کرده و کشت تازه ای شده است که در شهرستان اهر این محصولات با این کشت سازگار پیدا کرده است و این محصول در مقابل سرمازدگی کاملا مقاوم است

مدیر کارشناس باغبانی شهرستان اهر در ادامه افزود: بوته هایی که مشاهده می شود در زمستان هیچ گونه سرمازدگی به آن تاثیر نمی گذارد و عملکرد این محصول مطلوب است و سیستم آبیاری این محصول را به صورت قطره ای آن را نگه می دارد.

وی در مورد خود گوجه بری اشاره کرد: در کل سطح زیر کشت گوجه بری در شهرستان اهر ۴ هکتار است و ۳ هکتار هم در مزرعه به صورت یکپارچه و به روش داربستی و مابقی به ۱ هکتار به صورت پراکنده ،سایر باغداران کاشت کرده اند.

دوستی در مورد خاصیت گوجه بری گفت: منشاء این خاصیت از چین آمده است و در اروپا و آمریکا توسعه پیدا کرده است و خاصیت این محصول سرشار از آنتی اکسیدان و خاصیت ضدسرطانی ، چربی سوزی،کنترل چربی و از کنترل قند خون هم خیلی موثر است.

وی در ادامه سخنان خود افزود: بررسی ها و تحقیقات نشان می دهد قندخون کسی که بالاست به صورت تازه خور هم مصرف می شود و هم به صورت خشکبار که تقریبا به صورت کشمش حالت می شود.

دوستی اشاره کرد: مصرف این محصول به صورت ناشتا ۲۰ دانه قبل از صبحانه گوجه بری باید شود حتی در آزمایش خون هم به مدت ۲۰ روز یا یک ماه مصرف شود که کاملا کنترل قند را رفع می کند.

وی تاکید کرد: با همکاری خیلی زیاد این محصول به  کل مردم باید شناخته شود که در مصرف این محصول بازاریان بتوانند بر کار خود رونق پیدا کنند.

دوستی گفت: خوشبختانه زمان برداشت این محصول سه ماه حداقل از یک طرف برداشت خواهد شد. و از نظر عملکرد در منطقه خیلی خوب پیش رفته است و تنها مشکلی که داریم بازاریابی و فروش آن است که قیمت آن متاسفانه نسبت به هزینه آن کمی پایین است.

وی در مورد تکثیر محصول گوجه بری اشاره کرد و گفت: کشت این محصول به صورت کشت بافت، به بازار تکثیر می کنند و با تولید در اهر به استان گرگان هم صادر می کنند.

اولین گلخانه هیدروپونیک تولید علوفه برای اولین بار در شمالغرب کشور

رسول دوستی در بازدید دیگر از کشت گلخانه با اصحاب رسانه افزود: با توجه به اینکه گلخانه ها در سطح زیرکشت در حد ۱۱ تا ۲۲ برابر نسبت به فضای آزاد عملکرد آنها بالاست و از طرفی که ۱۰ برابر هم میزان مصرف آب صرفه جویی می شود که جزو برنامه های وزارت جهادکشاورزی است.

وی گفت: در تحقق این برنامه ها در شهرستان اهر تعداد گلخانه های شهرستان ۴ گلخانه در سال ۹۷ نیز ۲۵ گلخانه در سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا کرده است و چند گلخانه الان در حال توسعه و در حال احداث هستند.

دوستی ادامه داد: در حال حاضر کل سطح زیرکشت گلخانه ها در فضای آزاد هستند و کنترل شده آنها در ۱۱ هکتار است که ۷ هکتار آن در سطح گلخانه ای و مساحت مسقر است.

وی اشاره کرد: از ۲۵ گلخانه ای حدود ۱۲۰۰ تن هرسال محصولات گلخانه ای تولید می شود و سبزی و سیفی که در بازارهای داخلی و همچنین روسیه و سایر کشورها صادر می شود.

وی گفت: حدود ۱۱۰ هزار شاخه یا گلدان نیز گل و گیاه زینتی و شامل کاکتوس ،شاخه بریده و… تولید می شود.

مسئول کارشناس باغبانی این گلخانه افزود: این گلخانه ای که مشاهده می شود تعلق به آقای مهندس حشمتی است که در سال ۹۸ به بهره برداری رسیده است و مساحت زیرکشت این گلخانه ۴ هزارمترمربع است.

دوستی اظهار کرد: این گلخانه نیز گلخانه هیدروپونیک است حکم هیدروپونیک گلخانه ای این است که گلخانه هیدروپونیک یکی از دستاوردهای کشاورزی مدرن است همچنین عملکرد این گلخانه نسبت به خاکی بالاتر است که در هیدروپونیک تا ۲۸۰ تن محصول برداشته می شود.

وی در ادامه سخنان خود افزود: طرح گلخانه نیز به صورت شیشه ای است که این طرح نیز طرح ونلوی (venlo   ) هلند با بومی سازی کاملا ایرانی است که برای اولین بار در سطح کشور اجرا شده است و در اشتغال آن خوشبختانه تاثیر مثبتی داشته است و درآمدزایی شده است .

دوستی در خصوص روستاها و شهرهای داخل محدوده آن اشاره کرد و گفت: زیر ۳۰۰ متر مجوز تاسیس صادر شده است که خوشبختانه در شهرستان اهر ۶ گلخانه به این شکل فعال هستند که مجوز تاسیس داده ایم که نتیجه خوبی داده شده است.

وی بحث در مورد گلخانه های شهرستان اهر گفت: در روستاهای ما، دامداری توسعه و رایج است اولین گلخانه هیدروپونیک تولید علوفه به روش هیدروپونیک در شهرستان اهر برای اولین بار در شمال غرب کشور اجرا شده است. روستای آق بولاق  و به مساحت ۵۰۰ مترمربع اجرا شده است در این گلخانه  هر روز ۷۰۰ کیلو علوفه تازه برای ۲۰۰واحد دامی تولید می شود.

در آخر از نهمین جشنواره غذاهای سنتی و سالم در شهرستان اهر و برداشت سیب بازدید شد