چگونه می توان احساس ارزشمندی را در خود تقویت کرد؟
چگونه می توان احساس ارزشمندی را در خود تقویت کرد؟

افرادی که احساس ارزشمند ی ضعیفی نسبت به خود دارند، در برخورد با مسائل زندگی احساس بی کفایتی می کنند. در اینجا منظور ما از احساس ارزشمندی نحوه نگرش شما درباره خودتان است. این نگرش مربوط به ارزش ها و باور های شماست. هر چند که تجربه های محیطی در شکل گیری این ارزشمندی و […]

افرادی که احساس ارزشمند ی ضعیفی نسبت به خود دارند، در برخورد با مسائل زندگی احساس بی کفایتی می کنند. در اینجا منظور ما از احساس ارزشمندی نحوه نگرش شما درباره خودتان است. این نگرش مربوط به ارزش ها و باور های شماست. هر چند که تجربه های محیطی در شکل گیری این ارزشمندی و تقویت آن موثر هستند ولی در نهایت همه چیز به نظر و دیدگاه خودتان بستگی دارد.
احساس ارزشمندی همان برداشت و احساسی است که باعث هماهنگی جنبه های مختلف وجود شما می شود و شما بر اساس همین احساس ارزشمندی است که در زندگی پیش می روید و می توانید از توانمندی خود بهره ببرید.
یکی از عوامل اصلی که منجر به تضعیف احساس ارزشمندی می شود همان برخورد های تربیتی نا مناسب از سوی والدین و نزدیکان به ویژه در دوره کودکی بوده است . هر نوع توهین ، تحقیر ،سرزنش و تنبیه منجر به شکل گیری احساسات منفی نسبت به خود شده و زمینه تضعیف احساس ارزشمند ی را به ویژه در دوره های حساس کودکی فراهم می نماید،شکست های متوالی در رسیدن به اهداف منجر به ضعف و رشد نیافتن احساس ارزشمندی می گردد.
یکی دیگر از عواملی که منجر به تضعیف احساس ارزشمندی می شود تکرار افکار منفی و نا کار آمد در ذهن است. در واقع شما هر چه که خود را درمانده و ضعیف خطاب کنید با سرعت بیشتری به سوی شکست و ناتوانی و بد بختی پیش خواهید رفت و هر چه خود را ناتوان تر خطاب کنید نا خود آگاه خودتان را با افراد موفق مقایسه کرده و احساس حقارت می کنید .
عامل دیگر که می تواند زمینه ضعف احساس ارزشمندی ما را سبب شود واکنش های ما نسبت به افکار نا کار آمد و بیهوده است. در این مقاله سعی داریم تا شما را با شیوه های تقویت احساس ارزشمندی آشنا کنیم. احساس ارزشمندی مناسب در بر دارنده احساس واقعی نسبت به ارزش و اعتبار خود است . برای اینکه بتوانید احساس ارزشمندی را در خودتان تقویت کنید این چهار شیوه را بکار بگیرید :
۱-خودتان را همانگونه که هستید ،بپذیرید
متاسفانه بسیاری از مردم تصور می کنند که دیگران از آنها با ارزش تر هستند. اغلب ما فکر می کنیم ارزشمندی انسانها به بهره مندی آنها از امکانات و چیز هایی است که به آن ها تعلق دارد.. واقعیت این است که برای داشتن یک احساس خوب نسبت به خود ، نیازی به اموال و دارایی های هنگفت و زیاد نیست، شما بایستی ارزش خودتان را به مسائل مادی وابسته نکنید و بدانید که شما فی نفسه محترم و با ارزش هستید ، شما مخلوق خالقی بزرگ و عظیم هستید و خداوند به هر کسی یک سری استعداد های ویژه داده که با شناسایی آنها می توانید بسیار موفق باشید.
شما نباید شخصیت خودتان را بر اساس نوع شغل و کاری که انجام می دهید ارزیابی کنید و اگر این گونه خودتان را ارزیابی کنید در واقع بصورت نا خود آگاه احساس ارزشمندی خود را کاسته اید و نکته قابل توجه این است که شما ارزشمند هستید چون ویژگی های منحصر به فرد خاص خودتان را دارید .
علت درجا زدن بسیاری از ما در زندگی به خاطر نداشتن مهارت و توانایی نیست بلکه بخاطر دست کم گرفتن خودمان است . لازم نیست که همواره خودتان را بخاطر اشتباهات در زندگی سرزنش کنید، شکست و اشتباه مقدمه ای برای پیروزی است.
۲- اهدافتان را به دقت در زندگی تعیین کنید
بسیاری از افرادی که احساس ارزشمندی پایینی دارند خود را لایق و شایسته رسیدن به چیزی که خواهان آن هستند نمی دانند . پس آنچه که واقعا در زندگی طالب و خواسته اصلی شماست را مشخص کنید، تعیین اهداف به شما انگیزه و روحیه می دهد تا با شناخت توانایی ها و ظرفیت های خود در جهت نیل به هدف ها گام بردارید و تعیین اهداف باعث ارتقاء خود ارزشمندی می شود .
این نکته را بدانید که تمام خواسته ها و اهداف شما نیز مانند اهداف دیگران ارزشمند هستند و مانع اصلی در رسیدن به اهداف همان افکار منفی و ناامید کننده است که در ذهن و باور خود قرار داده اید. پس افکار و باور های خود را تغییر دهید و با افکار مثبت در جهت رسیدن به اهدافتان حرکت کنید. بخش بزرگی از هویت و شخصیت ما انسانها را اهداف تعیین می کنند.
۳- برخورد صحیح با موانع و مشکلات داشته باشید
همیشه مشکلات مانع پیشرفت نیستند بلکه آن ها معماهایی هستند که با حل کردن آنها توانمندی خود را افزایش می دهیم و با حس بهتری در جهت رسیدن به اهداف می توانیم حرکت کنیم.
هر بار که با مشکلی جدید مواجه می شویم راه های جدید در زندگی بر روی ما گشوده می شوند و این نکته را باید بدانیم که مشکلات فقط نصیب ما نمی شود و افراد بسیار موفق و ثروتمند هم مشکلات خاص خودشان را دارند، اگر می خواهیم بر مشکلات غلبه کنیم باید روشی مناسب را برای مقابله با آن را انتخاب کنیم .
مهم ترین عنصر در دستیابی به روش حل مشکلات اندیشیدن و تفکر درباره آن است . همیشه سعی کنید که این جملات را در هنگام برخورد با مشکلات به خود بگویید (من پیش از این ،از پس چنین مشکلاتی بر آمده ام و اکنون نیز می توانم به سادگی از پس آن بر آیم.
۴- خود را از دام افکار منفی رها کنید و بر افکار موثر و سازنده تمرکز کنید
افکار منفی باعث افسردگی و احساس بی ارزشی در شما می شود، این افکار همچون دامی در سر راه موفقیت و شادی شما قرار می گیرند . زمانی که حس بدی را تجربه می کنید از خودتان بپرسید الان من به چه مسائلی فکر می کنم که این قدر حالم بد است.
سه نوع دام فکری وجود دارد که می تواند احساس ارزشمندی را در ما کاهش دهد :
اول – انتظارات زیاد و بیش از حد
دوم – مقایسه خودتان با دیگران
سوم – نسبت دادن علت موفقیت های خود به سایرین و علت شکست ها به خودمان
پس تلاش کنید تا افکار مثبت و کار آمد را جایگزین افکار منفی و نا کارآمد کنید، هر چه افکار مثبت را در خودتان تقویت کنید افکار منفی ضعیف تر می شوند و شما در این حالت از احساس ارزشمندی بیشتری برخوردار خواهید بود.

منبع: فرخ مهر، علی(۱۳۹۲).اینگونه بهتر ، زندگی بهتر، تهران: انتشارات عابد
تهیه و تنظیم: اداره مشاوره و مددکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی