گزارش آناک پرس/عدم نگرانشی از مصرف پالم در تولیدات غذایی
گزارش آناک پرس/عدم نگرانشی از مصرف پالم در تولیدات غذایی

به گزارش آناک پرس /روغن پالم روغنی گیاهی است که از واریته خاصی از نخل خرما حاصل می شود. این روغن در مقایسه با روغن های دیگر که در دمای معمولی مایع هستند به دلیل اسید چرب اشباع بیشتر جامد است. دوسوم از چربی شیر اشباع بوده ولی اسیدهای چرب غیراشباع روغن پالم بیشتر است. […]

به گزارش آناک پرس /روغن پالم روغنی گیاهی است که از واریته خاصی از نخل خرما حاصل می شود. این روغن در مقایسه با روغن های دیگر که در دمای معمولی مایع هستند به دلیل اسید چرب اشباع بیشتر جامد است.

دوسوم از چربی شیر اشباع بوده ولی اسیدهای چرب غیراشباع روغن پالم بیشتر است.

روغن پالم فاقد ترانس به عنوان ایزومر اسیدچرب  است که برای بدن زیان آور بوده و در اثر هیدروژنه کردن روغن های مایع ایجاد می شود.

ایجاد تشویش در جامعه مبنی بر وجود روغن پالم در شیر عامل کاهش سرانه مصرف این محصول شده است که باید راهکارهای جدی در این خصوص اتخاذ شود، چراکه موضوع روغن پالم موجب شده فروشندگان شیرهای فله‌ای، دایره سو‌ءاستفاده خود را گسترده‌تر کنند. تشویش اذهان عمومی در این راستا موجب شیرهراسی مردم و کاهش سرانه مصرف شیر می‌شود.
برخی از کارخانه‌ها که برند‌های معروفی نبودند تخلف کردند که بهترین کار در آن زمان برخورد قاطع با این کارخانه‌ها بود؛ نه این که موضوع پخش و موجب تشویش اذهان عمومی شوند.
چربی شیر دارای اسید چرب ترانس بوده چون در شکمبه نشخوارکنندگان هیدروژناسیون مانند کارخانه های روغنکشی انجام می پذیرد.

در مقایسه با سایر روغن های مایع اسید چرب موجود در پالم بیشتر است.

در سرخ‌کردن غذاها باید از روغن های مقاوم در مقابل گرما استفاده شود، به همین دلیل در روغن‌های سرخ‌کردنی معمولا از پالم استفاده می‌شود و دلیل آن نیز زیاد بودن اسیدهای چرب اشباع و مقاوم‌ بودن در برابر حرارت است. روغن پالم از نظر اسیدچرب اشباع مشابه چربی شیر بوده ولی ترانس ندارد.

محصول شیر و ماست قبل عرضه فقط باید از فرآورده های لبنی تهیه شده باشد و مجاز به استفاده از چربی غیرمجاز نیستیم.

به دلیل مقاوم بودن دانه پالم در مقابل حرارت، معمولا در روغن‌های سرخ‌کردنی از پالم استفاده می‌شود. وقتی به فرآورده های لبنی روغن پالم اضافه می شود، ترانس کاهش یافته و اسیدهای چرب غیراشباع افزایش می یابد.

یکی از معایب روغن پالم وجود اسید چرب اشباع شده بالای آن است و این در حالی است که اسید چرب ترانس آن صفر است و اثر اسیدهای چرب ترانس در ایجاد بیماری‌های قلبی و عروقی هفت برابر بیشتر از اسید چرب اشباع است. میزان تولید چربی شیر در کشور به اندازه ای نیست که کارخانه های مختلف اقدام به تولید شیر پرچرب، ماست پرچرب، پنیر پرچرب و خامه نموده اند.
استفاده از روغن زیتون نیز در فرآورده های لبنی امکانپذیر نیست.
در صورت استفاده از روغن پالم باید بر روی محصول تولیدی درج شود.

روغن پالم فرمول اصلی روغن های سرخ کردنی، شکلات و بستنی است و جایگزینی ندارد.

کاروتنوئیدها و ترکیبات فنلی موجود در روغن پالم که منشاء گیاهی دارد برای سلامتی مفید بوده و نقش  آنتی اکسیدانی دارند.
ضرورتی ندارد برای پرچرب کردن محصولات لبنی از روغن‌های اضافی بهره گرفت، تولید این محصولات به روش طبیعی و سنتی مقداری چربی به همراه دارد.

روغن های دیگر غیر پالم هم اگر به محصولات لبنی اضافه شود، تقلب در تولید است.

استفاده از روغن پالم با مجوز و در شرایط تعریف شده می تواند جایگزین چربی شیر باشد.

استفاده از روغن پالم از نظر تغذیه ای جای نگرانی ندارد، امّا بحث اصلی تفلّب اقتصادی است از این نظر که چربی ارزانتری با نام پالم جایگزین چربی گرانقیمت شیر می شود.

با توجه به اینکه مردم با اعتماد کامل به توصیه‌های پزشکی توجه می‌کنند، لازم است فرهنگسازی مصرف مواد غذایی ابتدا در گروه پزشکی انجام و سپس به کل جامعه تعمیم داده شود.

امیرمسعود طایفه سلطانخانی