ازدواج در زمره پیچیده ترین روابط انسانی است. ازدواج برخوردی شگفت میان فرهنگ و طبیعت یا قواعد اجتماعی و کشش جنسی است . ازدواج فرآیندی است که از کنش متقابل بین یک مرد و یک زن که برخی شرایط قانونی را تحقق بخشیده اند و مراسمی برای زناشویی خود برپا داشته اند. ازدواج موفق پایه […]
ازدواج در زمره پیچیده ترین روابط انسانی است. ازدواج برخوردی شگفت میان فرهنگ و طبیعت یا قواعد اجتماعی و کشش جنسی است . ازدواج فرآیندی است که از کنش متقابل بین یک مرد و یک زن که برخی شرایط قانونی را تحقق بخشیده اند و مراسمی برای زناشویی خود برپا داشته اند. ازدواج موفق پایه و بنیانی عالی برای ایجاد خانواده ای شاد و مستحکم است و هیچ چیزی در جهان نمی تواند زندگی انسانها را شاداب تر و بهتر کند مگر افزایش ازدواج های موفق. حتی استحکام یک کشور به استحکام خانواده ها بستگی دارد.
ازدواج خشت بنای خانواده است و در صورتی که بخواهیم در خانواده با مشکلات کمتر و آسیب های کمتری روبرو باشیم نیاز است که به امر ازدواج توجه کنیم. توجه به ازدواج توجه به خانواده است.
اما آیا ازدواج نیاز به آموزش دارد؟
آیا اجداد و نیاکان ما برای ازدواج آموزش می دیدند که ما الان نیاز به آموزش داشته باشیم؟ و آیا این مساله این قدر جدی است که باید برای آن آموزش دید؟
ما معتقدیم که ازدواج نیاز به آموزش دارد و اجداد و نیاکان ما هم این آموزش را می دیدند. آن ها از طریق ارتباطات چهره به چهره و مشاهده ی رسومی که تا حد بسیار زیادی انعطاف ناپذیر بود و به دلیل ساده تر بودن زندگی، آموزش مورد نیاز خود را از محیط دریافت می کردند. اما در دنیای جدید و در حال تغییر و تحول فعلی، با رسوم بسیار منعطف و برخی اوقات حتی اضمحلال رسوم سنتی، ما نیاز داریم برای ازدواج آموزش ببینیم و درباره ی آن یاد بگیریم. ما براین باوریم که هر چه تقاضای ازدواج در جامعه بیشتر شود، شادابی و سرزندگی در جامعه افزون تر خواهد شد.
اما عقد ازدواج در دنیای جدید نیاز به گذراندن آزمون هایی دارد که لازم است به آنها بپردازیم:
- آزمون بینش برای اثبات کفایت و رشد متناسب بینش فرد در مورد ایجاد یک خانواده.
- گذرانیدن آزمون عملی در جهت اثبات مهارت های ارتباط مثبت و مهارت حل تعارض.
- گذرانیدن آزمونی درباره ی آشنایی با مشکلات و انتظارات ازدواج و قوانین حاکم بر زندگی مشترک. لازم است به ازدواج در حد هر برنامه مهم دیگری نگاه کرد، چه برسد به اینکه ما معتقدیم یکی از مهم ترین برنامه های زندگی هر فرد ازدواج است.
ازدواج سه گام مهم دارد: آشنایی، نامزدی و عقد که افراد مجرد با عبور از این مراحل به تاهل می رسند.
آشنایی
آشنایی به عبارتی همان خواستگاری است و از آنجا که در جوامع گذشته خانواده ها یکدیگر را می شناختند و اکثر مردم به نوعی با هم آشنا بودند. آشنایی چندان معنا نداشت. اقتضای آن زمان ها این بود که از بین آشنایان به خواستگاری یک نفر بروند. اما در جامعه کنونی که اکثر افراد یکدیگر را نمی شناسند و تحرک اجتماعی افزایش پیدا کرده است به نظر می رسد که آشنایی یک نیاز جدی است.
هر ارتباط که بخواهد شکل بگیرد نیاز به آشنایی دارد. دو نفر هم جنس هم که بخواهند با هم ارتباط دوستانه و یا ارتباط کاری داشته باشند، نیاز به آشنایی دارند. هر چه ارتباط برای ما مهم تر باشد . توجه و دقت به آشنایی بیشتر می شود . در اینجا وقتی از آشنایی صحبت می کنیم منظورمان آشنایی با هدف ازدواج است. زمانی که هدف از آشنایی ازدواج باشد، نوع آشنایی با زمانی که هدف امر دیگری باشد، متفاوت است. در آشنایی نیت و قصد ازدواج را عملا می توان با نشانه های زیر متوجه شد:
الف: معمولا فردی که قصد ازدواج دارد در دوره ی آشنایی، تقاضای ارتباط جنسی نمی کند.
ب: فردی که قصد ازدواج دارد، ارتباطش را از خانواده مخفی نمی کند.
ج: فردی که قصد ازدواج دارد زمان آشنایی را بیش از اندازه طولانی نمی کند.
د: فردی که قصد ازدواج دارد سعی در بدست آوردن اطلاعات دارد و تنها به تبادل احساسات بسنده نمی کند.
تعریف آشنایی:
آشنایی فرایند تبادل اطلاعات و احساسات بین دو نفر از جنس مخالف به منظور تصمیم گیری برای ازدواج است.منظور از احساسات هیجاناتی است که معمولا نمود بیرونی نمی یابد.
فواید آشنایی: چهار فایده عمده آشنایی به ترتیب عبارتند از:
- مشاهده ی متفاوت بودن افراد با یکدیگر و آشنا شدن با افراد مختلف به ما کمک می کند تا گستره تفاوت ها را در افراد جامعه مشاهده کنیم.
- تعامل با افراد دیگر به ما کمک می کند تا خود را بهتر بشناسیم. مردم به شیوه های گوناگون فکر می کنند و رفتار می کنند. آگاهی بیشتر از این تفاوت ها ما را در شناخت تفاوت های خود با دیگران و نیز شباهت های خود با دیگران کمک می کند.
- در فرآیند آشنایی می فهمیم که از چه اموری خوشمان می آید و از چه چیزهایی بدمان می آید.
- فرایند آشنایی به ما در یادگیری مهارت های ارتباطی کمک می کند. آشنایی به ما فرصت های زیادی برای یادگیری تجربه ارتباط با افراد دیگر را می دهد.
ده اشتباه در فرایند آشنایی:
- سوالات کافی نمی پرسیم
- نشانه های هشدار دهنده را نادیده میگیریم.
- عجولانه و زود هنگام سازش می کنیم.
- تسلیم نیاز جنسی می شویم.
- تسلیم زرق و برق های مادی و ظاهری می شویم.
- تعهد را مقدم بر تفاوت می دانیم.
- تردیدهای خود را نادیده می گیریم.
- تفاهم را بر علاقه مقدم می گیریم.
- باور به اینکه او را تغییر خواهیم داد.
10 -باور به اینکه پس از ازدواج مشکلات کم می شود.
موضوعات مهم گفتگوی قبل از ازدواج
قبل از ازدواج از چه مسائلی گفتگو کنیم که شناخت و آشنایی ما را نسبت به طرف مقابل افزایش دهد؟
-باورها و ارزشها و اصول اخلاقی
-سرگرمی و علایق
– دوستان
-اهداف،رشد و پیشرفت شخصی
– رابطه با خانواده خود، خانواده همسر و خویشاوندان
– نحوه حل اختلافات و رویارویی با هیجان
– خواسته ها و توقعات و پول و مسائل مالی
– وظایف زن و مرد در خانواده
– فرزندو تربیت فرزند
– موضوعات جنسی
منبع: آموزش پیش از ازدواج ،مهدی میرمحمد صادقی
گرداوردنده: نسرین نیازی، کارشناس ارشد روانشناسی
اداره مشاوره و مددکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی